שטייניץ ואלקין הציגו היום את מחויבותם המשותפת לקידום מהפכת הגז הטבעי בישראל על שלל יתרונותיה הסביבתיים והכלכליים, פיתוח מאגרי הגז הטבעי לוויתן וכריש-תנין, חיבורם למערכת ההולכה והפחתת השימוש בפחם לייצור חשמל.
בשנים האחרונות מובילים השרים שטייניץ ואלקין מדיניות להפחתת זיהום האוויר מתהליכי הפקת האנרגיה בישראל והגדלת השימוש בגז טבעי. היום 23.11, הציגו השרים שורת החלטות של משרד האנרגיה והמשרד להגנת הסביבה: הסרת חסמים להזרמת גז טבעי מאסדת לוויתן – ללא תוספת פליטות לסביבה.
ד"ר יובל שטייניץ, שר האנרגיה: "אנחנו ממשיכים במדיניות של החלפת הפחם והדלקים המזהמים בגז טבעי, תוך שיתוף פעולה פורה עם המשרד להגנת הסביבה. הכנסת הגז הטבעי, יחד עם אנרגיות מתחדשות, למשק החשמל תתרום באופן משמעותי להפחתת זיהום האוויר ותהפוך את ישראל לאחת המדינות המתקדמות מבחינת מחויבותה לבריאות הציבור והשתתפותה במאבק הבינלאומי (6950↑0.01%) בשמירה על כדור הארץ לטובת הדורות הבאים".
ח"כ זאב אלקין, השר להגנת הסביבה: "למשק האנרגיה בישראל השפעה גדולה על זיהום האוויר. מדינת ישראל משנה היום כיוון ומגדירה את הגז הטבעי כדלק העיקרי שלה, על חשבון הפחם המזהם. מדיניות משרד האנרגיה והמשרד להגנת הסביבה: כל פיתוח משק האנרגיה מהיום ואילך יהיה סביבתי ויתבסס על גז טבעי ואנרגיות מתחדשות. תם עידן הפחם בישראל, והחזון שלנו הוא שבעתיד הקרוב יהיה אפס שימוש בפחם".
שטייניץ ואלקין הציגו היום את מחויבותם המשותפת לקידום מהפכת הגז הטבעי בישראל על שלל יתרונותיה הסביבתיים והכלכליים, פיתוח מאגרי הגז הטבעי לוויתן וכריש-תנין, חיבורם למערכת ההולכה והפחתת השימוש בפחם לייצור חשמל.
בין ההחלטות שהתקבלו:
הפחתה של כ-20% משיעור ייצור החשמל באמצעות פחם – בהנחיית שר האנרגיה על הגבלת הייצור של היחידות הפחמיות, במטרה להפחית את זיהום האוויר, עד להשלמת הפרויקט להתקנת הסולקנים להפחתת פליטות בתחנות הכח. ההפחתה עוגנה בהיתרי הפליטות שהוציא השר להגנת הסביבה.
קביעת סדר העמסה– עוד נקבע בהיתר הפליטה, כי מדיניות הפעלת תחנות הכח בישראל (סדר העמסה) תיתן עדיפות לשימוש בגז טבעי על פני פחם – וזאת, עד לסיום התקנת הסולקנים וסגירת יחידות 1-4. השר שטייניץ קבע לאחרונה כי מדיניות זו תמשיך גם לאחר סגירת יחידות 1-4 – זאת, בהתאם להמלצת המשרד להגנת הסביבה. ההחלטה צפויה להסיט כ-6 TWH בשנה מייצור בפחם לייצור בגז טבעי ולצמצם את פליטות גזי החממה בהיקף של כ-2.8 מיליון טון בעתיד. החלטה זו תאפשר ירידה של כ-10% מההפחתה הנדרשת כדי לעמוד ביעדי הממשלה להפחתת פליטות גזי החממה בשנת 2030 וצפויה להביא לתוספת של כ-1.2 BCM בכמות צריכת הגז הטבעי במשק החשמל בכל שנה. צעדים אלה להפחתת השימוש בפחם יובילו לירידה של 95% במזהמים בתחנת אורות רבין עד 2022.
ביטול התחנה פחמית D – ביטול הפרויקט להקמת תחנת כוח פחמית חדשה בהספק של 1,260 MW, אשר הייתה אמורה לקום על ידי חברת החשמל באזור אשקלון.
סגירת יחידות 1-4 בתחנת הכח ’אורות רבין’ בחדרה– הפסקת פעילותן השוטפת של תחנת הכוח הפחמית בהספק של 1,440 MW. ההחלטה תתבצע עם חיבורם של שלושה מאגרי גז טבעי למערכת ההולכה הארצית של הגז הטבעי בתשתית נפרדת, והקמת יכולת ייצור חשמל חלופית בגז טבעי. החלטה זו עוגנה בהיתר הפליטה ומנעה השקעה מיותרת בהתקנת סולקנים ביחידות אלה. ההחלטה צפויה לחסוך פליטה של כ-3.6 מיליון טון גזי חממה לשנה, המהווים כ-15% מההפחתה הנדרשת כדי לעמוד ביעדי הממשלה להפחתת פליטות גזי חממה בשנת 2030.
צמצום שימוש במזוט בתעשייה – אושרה החלטת ממשלה המובילה להפחתה של 35% בהיקף צריכת המזוט עד סוף שנת 2019 (123,000 טון מזוט). והגברת השימוש בגז טבעי. החלטה שתוביל להעברת המשק כולו משנת 2020 לשימוש במזוט 0.5% גופרית לעומת 1% גופרית כיום.
הזרמה רציפה של גז טבעי למשק הישראלי – מקידוחי הגז הטבעי מתקבלת תערובת הכוללת בנוסף לגז טבעי, גם כמות מסוימת של מים וגז מעובה הנקרא קונדנסט (תעבית), אשר מוזרמים לאסדה המפרידה ביניהם. הגז הטבעי מוזרם ישירות לצנרת ההולכה הארצית, והקונדנסט מתערבב עם הנפט הגולמי ומוזרם ישירות לבתי הזיקוק בצנרת הנפט הארצית, כפי שכבר מתבצע מאז שנת 2013 בבתי הזיקוק באשדוד. הזרמה רציפה של גז טבעי מהמאגר מחייבת הזרמה רציפה של קונדנסט.
קונדנסט: על בסיס נתונים עדכניים של הרכב הקונדנסט, קובע המשרד להגנת הסביבה כי אין מניעה באחסון התערובת המהולה, ותחת עמידה בתנאים ובמגבלות שהציב המשרד – לא תהיה תוספת בפליטות מזהמי אוויר. זאת, גם בהתבסס על חוות הדעת של משרד האנרגיה לפיה תערובת של (3%) ונפט גולמי (97%) למעשה דומה בתכונותיה לנפט גולמי, ובסיוע היועצים החיצוניים – חברת DHVMED. המשרד להגנת הסביבה מבהיר כי אם יתרחש שינוי באחד הפרמטרים, ההמלצות והמגבלות ייבחנו מחדש. חוות הדעת צפויה לשחרר חסמים במסגרת ההליך התכנוני לאישור מערך הזרמת הקונדנסט ממאגר לוויתן לבתי הזיקוק.
פתרון לחירום באספקת הגז הטבעי – צעד נוסף להשלמת המערך לחיבור לווייתן הוא פתרון לאחסון בחירום לקונדנסט. מיכל אחסון נועד לאפשר את הזרמת הגז הטבעי מלוויתן במקרה בו תופסק פעילותם של הצינורות או במקרה בו יושבת בית הזיקוק, מיכל הגיבוי יאפשר אחסון קונדנסט תוך המשך השימוש בגז טבעי – מה שימנע את הצורך להפעיל את תחנת הכח בפחם או מזוט מזהמים גם בעיתות חירום – עד לחידוש ההזרמה.
במשרדים טוענים כי צעדים אלו יובילו את מדינת ישראל לקדם את חיבור מאגר לווייתן, ויובילו להפחתת השימוש בפחם ובדלקים מזהמים וכתוצאה מכך להפחתת זיהום אוויר וגזי חממה.