הבוקר בסינמטק תל אביב נפתח כנס העשור לאנרגיות מתחדשות של מגזין תשתיות עם נאום של ד"ר אסף אילת, יו"ר רשות החשמל. הכנס נערך בהשתתפות של מעל 200 ממובילי הענף בישראל. מדובר בכנס הגדול ביותר שהתקיים בשנים האחרונות, בזכות ההכרזות האחרונות של רשות החשמל, שהודיעה על קידומן של שורת הסדרות חדשות בענף האנרגיה המתחדשת
מאת: אדיר פטל
ד"ר אסף אילת, יו"ר רשות החשמל, פתח את כנס העשור לאנרגיות מתחדשות של מגזין תשתיות. "נורא כיף להיות פה עם קהל גדול מכל מיני סוגים, נזכרתי בשיחות מלפני הכנס על היום הראשון שלי בתפקיד מלפני שנתיים ורואים איך התחום מתחיל לפרוח, לפני שנתיים לא היו מכסות לתחום הסולארי ותחום הרוח היה תקוע והיו מלא חסמים, שנתיים אחרי היו מכרזים ויש הקצאות, יש מממנים ויש עניין ורואים איך התחום הולך ופורח עם הזמן. כך אנחנו חושבים שימשיך וכך ראוי שימשיך".
אילת הודה למשרדי הממשלה השונים שעומלים על שיפור המגמה ואמר שכך הוא מצפה שזה יימשך.
"למה אנחנו אוהבים אנרגיות מתחדשות? קודם כל זה נקי, עוד שני דברים: אחד זה הביזור שלהן ושתיים זה שהן מביאות לשוק המון שחקנים קטנים ותחרותיים. העולם הולך לביזור ויש לו המון יתרונות ואנחנו מקדמים גם את צרכני הגז הקטנים עקב כך. היום מבינים שהחשמל צריך להיות מיוצר ממתקנים קטנים שקרובים לאיזור הצריכה. יש לזה תועלת במקרי חירום. לאנרגיות מתחדשות יש את היתרון של מקרי החירום שהן לא עובדות על גז שהוא פגיע. זאת מגמה שמתחזקת ואני חושב שהולכת לכבוש את העולם. הביזור נותן עצמאות, טוב לרשת והוא טוב למקרי חירום".
"האספקט השני שאני אוהב הוא מתחום התחרות. המתקנים הרבה יותר קטנים ואין יתרון לגודל בניגוד למתקני גז. זה משק שהרבה יותר קל לנהל כרגולטור. מאוד קשה להתעסק עם חברה אחת ודי קשה להתעסק עם מספר חברות גדולות וכשיש שוק גדול של חברות קטנות הוא טוב לרגולטור".
"כשמישהו חדש ורוצים לתת לו סעד זה קל כשהוא קטן אבל כשהתעשייה תהיה גדולה היא תצטרך לעמוד בפני עצמה ויש לה שלושה אתגרים".
"האתגר הראשון הוא המוצר: מאוד קשה להתבסס רק על חשמל סולארי, הוא מייצר שעות מסוימות בימים מסוימים, כשיש ענן הכל נכבה ואם מסתמכים רק על חשמל סולארי, המוצר שאפשר לייצר איתו בכל שעה כמו גז הוא יותר איכותי מהמוצר של שמש שהוא פחות שעות. המתחדשות צריכות להיות סל מגוון יחד עם רוח כדי שהוא ייצר יותר".
"האתגר השני הוא תחרותיות: חשוב שהמחיר יהיה תחרותי כי אי אפשר לסבסד לאורך זמן. זה קרה גם עקב הירידה של עלויות הייצור שלא קשורות אלינו וגם עקב הסבסוד שעזר לירידה לאורך זמן".
"האתגר השלישי הוא ההסדרות: איזה עולם הסדרתי אנחנו רואים בטווח הארוך? אנחנו מאוד מקדמים את תחום החלוקה ובשנים הקרובות הרבה יהיה בתחום החלוקה ויש כמה יתרונות רוחביים: אנחנו רוצים שיהיה פשוט וקל, אם זה בתחום החשמל שאנחנו רוצים שהוא יהיה יותר קוהרנטי ממקודם. אם זה פישוט של הליכי הרישוי, אנחנו רוצים שהכל יהיה פשוט והצרכן יוביל דברים ואף אחד לא יעצור אותו. זה העולם שאנחנו מקדמים ברשת החלוקה, אמור להיות נורא קל לכולם להקים ייצור סולארי ולא להצטרך רישוי מסובך. כאשר אתה מקים לעצמך מתקן אתה תהיה חופשי לעשות איתו מה שאתה רוצה, תמיד תוכל להשתמש בו בעצמך או למכור את השאריות ואנחנו נשמח לקבל את שארית השאריות. תמיד יהיה מי שיקנה את החשמל העודף שאתה מייצר. אנחנו עושים הסדרות שיסייעו לאנשים בהקמת ההון למתקנים. אנשים יוכלו להשתתף בהליכים תחרותיים".
"אני אדבר בקצרה על ההסדרות, אני רואה אותן הפוך. יש הסדרת בסיס שבה כל אחד שרוצה להקים מתקן לא צריך לדבר עם אף אחד, הוא פשוט הולך ומקים מתקן בחצר שלו. הוא יכול לצרוך מהמתקן שלו ולמכור לרשת בתעריף קבוע בלי להשתתף במכרז. על גבי זה יש שכבה של מכרזים. שבה אנחנו אומרים שאתה יכול להקים לעצמך אבל אם אתה רוצה תעריף קבוע לטווח ארוך שאליו תגיע באמצעות השתתפות במכרזים. השכבה האחרונה היא שכבת המכסות, שבה אנחנו מבינים שלמרות שמכרזים היא דרך המלך, לגגות קטנים קשה להשתתף במכרזים, מי שקטן מדי להשתתף במכרזים יוכל להשתתף במכסות ולקבל תעריף קבוע".
"בשבוע הקרוב ההסדרות יפורסמו. הן יהיו חלק מהשלם יחד עם אמות מידה שיפורסמו ויסבירו איך משתלבים ברשת החשמל והחלק האחרון הוא הליך רישוי שיהפוך את הכל ליותר קל. זה צפוי לצאת בשלושת החודשים הקרובים עד הקיץ והכל ביחד צפוי להפוך את העתיד של האנרגיות המתחדשות הוא ורוד".
"לשם העולם הולך, אנחנו תמיד נצטרך אנרגיות מתחדשות, לכו תקימו אנרגיות מתחדשות עם הסדרות או בלי הסדרות. זה תחום טוב לעסוק בו. אני חושב שהיעדים ל-2030 הם נמוכים ואני חושב שעוד 7 שנים כשנעשה פה את הכנס הזה המכסות הנוכחיות יראו לנו נמוכות".