ישראל היא התחנה ה- 16 במסע להקפת העולם של ה-Energy Observer, שיארך 6 שנים ומתפרס על פני 50 מדינות
לאחר שגמעה 602 מיילים ימיים בתוך 136 שעות, הגיעה הסירה לנקודה המזרחית ביותר במסעה בים התיכון ב-23 למאי. היא עגנה במרינה בהרצליה עד ה- 26 במאי כדי לאפשר לאנשי הצוות בראשות ויקטוריאן ארוסאר וז'רום דלאפוס לפגוש את אלו השוקדים על חדשנות למען כדור הארץ.
ה- Energy Observer היא סירה ייחודית המונעת באופן חשמלי ופועלת באמצעות שילוב של אנרגיות מתחדשות ומערכת המייצרת מימן נטול פחמן ממי ים. האתגר הטכנולוגי והמדעי הזה נועד לבחון טכנולוגיות חדישות בתנאים קיצוניים ולסייע בפיתוח מערכות אנרגיה של העתיד שניתן להשתמש בהן על הקרקע. ה- Energy Observer, אודיסאת העתיד, מנהלת כעת מסע בן שש שנים (2017-2022). במהלך הזמן הזה היא תבקר ב -50 מדינות ותעגון ב- 101 תחנות שונות, להעלאת המודעות הציבורית לנושא הסביבתי, ובמיוחד: אנרגיות מתחדשות, מגוון ביולוגי, ניידות וכלכלה. זאת, בין ביתר באמצעות המדיה החברתית, יצירת סדרת סרטי תעודה ועוד.
האנרג'י אובזרבר יצאה מכרתים להפלגה הארוכה ביותר שלה במסעה להקפת העולם. הצוות המונה שבעה אנשים נהנה מתנאי מזג אוויר מצוינים בשלושת הימים הראשונים בים, עם שמש שאפשרה לסירה להקדים את לוח הזמנים המתוכנן שלה. מעט עננים ורוחות צפון-מזרחיות האטו את האנרג'י אובזרבר מבלי להשפיע על מועד הגעתה לתל אביב.
"ישראל היא הנקודה המזרחית ביותר במסעה של האנרג'י אובזרבר בים התיכון. זוהי הפעם הראשונה שאנו מנווטים במשך זמן כה רב, במים כה חמים ובטמפרטורות גבוהות (מעל 40°C) ומעמיסים זאת על המערכת. למרות שהיינו עדים למספר אי התאמות במנגנון הקירור של המערכת, שגרמו לתקלות טכניות קלות בשרשרת המימן, הטכנולוגיות המודגמות מגיבות היטב לתנאים הקיצוניים. העגינה במשך מספר ימים אפשרה למהנדסים ולאנשי הצוות שלנו לעבוד על כמה שיפורים". אמר ויקטוריאן ארוסאר, מייסד ורב החובל של האנרג'י אובזרבר.
מציאת פתרונות לפיתוח בר קיימא באזור
ישראל, הנמצאת על פרשת דרכים של תרבויות וציביליזציות, היא אבן דרך של ממש בסדרה התיעודית "אודיסיאה לעתיד". המדינה, ששיעור צפיפות האוכלוסין בה הוא מהגבוהים בעולם, צריכה להתמודד עם אתגרים סביבתיים גדולים: מחסור במים, מי תהום מזוהמים, זיהום אוויר, וכדומה, בסביבה פוליטית שבה מאבק על משאבים, ומים בפרט, יכול להחריף מתחים וסכסוכים. אם כן, כיצד שחקנים מסורים בזירה זו יכולים לקבוע מטרה סביבתית במקום שבו לסוגיות ביטחוניות וצבאיות יש תפקיד משמעותי? האם שיתוף משאבים ופיתוח טובין משותפים יכולים להפוך לפתרונות לשלום, ברוח 17 היעדים לפיתוח בר קיימא של האו"ם
שאלות אלו עמדו במרכז גישתו של צוות האנרג'י אובזרבר במהלך שבעת ימי ביקורם בישראל שכללו פגישות ותגליות. בין היתר ביקר הצוות במקומות הבאים: המגדל הסולארי באשלים, המסמל את הפוטנציאל הטמון באנרגיה הסולארית באזור, חזונו של קיבוץ אשלים לפיתוח עצמי בר קיימא, הכנסת – בניין הפרלמנט הירוק בעולם, וכן ביקור בלב העיר תל אביב הרב-תרבותית, וירושלים המחברת דתות המזרח והמערב.
"בביקורנו בישראל, אנו רוצים להראות כי סכסוכים בין בני אדם ניזונים מסכסוכים סביבתיים הקשורים באופן מהותי למחסור במשאבי טבע ולסביבה דלה במשאבים. ישנם פתרונות אנרגיה, חקלאות, שמירה על האוקיאנוסים וחינוך שיתרמו בטווח הארוך לאזור כולו בהיבט הכלכלי וכן ליציבות, ויגשימו את משאלתו של מייסד מדינת ישראל, בן גוריון, על ידי הפרחת השממה". אמר ז'רום דלאפוס, ראש המשלחת
פגישות אלו תועדו במסגרת הסדרה הדוקומנטרית "אודיסאה לעתיד" שתשודר בערוצי +Canal בסתיו 2018 וגם בסדרת רשת העוסקת בפתרונות יישומיים וקונקרטיים המעידים על יישום 17 היעדים לפיתוח בני קיימא שאימץ האו"ם בשנת 2015, בכל מקום בעולם, שויקטוריאן ארוסרד הוא השגריר הצרפתי הראשון שלהם. במהלך הביקור התקיימו במרינה בהרצליה פגישות נוספות עם רשויות מקומיות, בתי ספר תיכון ואוניברסיטאות.