כנס אילת אילו 2018 נפתח עם כ 500 משתתפים שהם הגרעין של ההיסטוריה של השוק. משלחת של מושלים ומומחים מאפריקה כיבדו את הגעתם לאירוע. עיקר הנושאים התמקדו בחדשנות בהיבט של אגירת אנרגיה ומימושים של אנרגיות מתחדשות כחלק מיחידה היברידית של יצירת מערכת משולבת היכולה לספק את האנרגיה מחוץ לשעות הייצור. power of afrika קיימו פאנל מקצועי והצעות למיזמים ויזמים. עיקר השאלות היוו את חוסר הביטחון של היזמים כלפי יציבות הממשלות באפריקה לתעריף רציף ויציבות חוזית ומשפטית. עיקר הפוקוס של אפריקה הנו מערכות מנותקות רשת בשלל גדלים. בקניה ובגאנה בניינים מסחריים ממונפים בעזרת מערכות מנותקות רשת באופן תפקודי מלא. הגרעין הוותיק של התעשייה היה כאן. חברות מקומיות נראות מאוד שמחות על הרגולציה החדשה והתנהלות הרגולטור ששינתה את פני השוק וברוח הרפורמה של חברת חשמל תאוצת השוק תהיה אופטימית מאוד בשנתיים הקרובות.
כנס אילת אילות 2018 נפתח עם כ 500 משתתפים שהם הגרעין של ההיסטוריה של השוק. משלחת של מושלים ומומחים מאפריקה כיבדו את הגעתם לאירוע. עיקר הנושאים התמקדו בחדשנות בהיבט של אגירת אנרגיה ומימושים של אנרגיות מתחדשות כחלק מיחידה היברידית של יצירת מערכת משולבת היכולה לספק את האנרגיה מחוץ לשעות הייצור. power of afrika קיימו פאנל מקצועי והצעות למיזמים ויזמים. עיקר השאלות היוו את חוסר הביטחון של היזמים כלפי יציבות הממשלות באפריקה לתעריף רציף ויציבות חוזית ומשפטית. עיקר הפוקוס של אפריקה הנו מערכות מנותקות רשת בשלל גדלים. בקניה ובגאנה בניינים מסחריים ממונפים בעזרת מערכות מנותקות רשת באופן תפקודי מלא. הגרעין הוותיק של התעשייה היה כאן. חברות מקומיות נראות מאוד שמחות על הרגולציה החדשה והתנהלות הרגולטור ששינתה את פני השוק וברוח הרפורמה של חברת חשמל תאוצת השוק תהיה אופטימית מאוד בשנתיים הקרובות.
בכנס אילת-אילות 2018 לאנרגיה מתחדשת, אמר שר האנרגיה, ד"ר יובל שטייניץ כי: "בשנתיים האחרונות עשינו יותר מכל להשקיע ולפתח את האנרגיה הסולארית בישראל. אסור שעם הפיכתנו הצפויה למדינה הצפופה ביותר במערב, נהפוך למדינה המזוהמת ביותר בעולם המערבי. אם נסתכל 22 שנים קדימה, יחיו פה בין 13-14 מיליון אזרחים, מיליוני כלי רכב על הכבישים וכושר ייצור חשמל יהיה כפול מהיום. אם לא נעשה זאת באופן מושכל תוך הפחתת זיהום האוויר, יאלצו ילדינו ונכדינו להסתובב עם מסכות על הפנים ולהתקין מסננים על הבתים. כדי שזה לא יקרה, וכדי שתהיה להפחית בזיהום האוויר, אנחנו חייבים לעשות כבר היום, ואנחנו עושים את זה".
עוד הוסיף, "אנחנו עובדים על תוכנית 2030. מטרתנו היא לגמול את ישראל מאנרגיה מזהמת, ולהביא למצב שזיהום האוויר ייחתך בחצי. זה לא פשוט, אבל כן אפשרי. החלטנו לעצור הקמת תחנה פחמית נוספת, הורדנו את השימוש בפחם עד למינימום האפשרי. הפחם היה כמעט 60% בייצור החשמל והיום אנחנו עומדים על כ 30%. הגמילה מפחם היא צעד דרמטי. עד 2022 נסגור את התחנה בחדרה, ובהמשך גם את התחנה באשקלון".
לסיום אמר: "2018 היא אחת החשובות למשק האנרגיה בישראל: תחילת פיתוח מאגרי הגז הטבעי כריש-תנין, רפורמה היסטורית במשק החשמל, כתוצאה ממנה חברת החשמל תשקיע פי 3 בהולכה ותאפשר הולכת הרבה יותר חשמל, מכסות סולאריות: בשנתיים האחרונות עשינו יותר מכל מה שנעשה בתחום בארץ עד כה. החלטתי להיות שר האנרגיה הירוק ביותר בעולם, ואני עושה את זה כי ואני חושב שאיכות הציבור ואיכות הסביבה חשובים מהן כמותם. יש לנו אתגרים עצומים בישראל. מתווה הגז הטבעי מאפשר לנו לעשות מהפכה פה, ונעשה את המהפך לטובת כולנו, ילדינו ונכדינו.
מושב הפתיחה של הכנס אילת אילות 2018 שמתמקד באנרגיות מתחדשות ופתרונות ירוקים, החל בדבריהם של יו"ר אילת-אילות, דורית בנט, ונעם אילן. לאחר מכן הזמינו את השר שטייניץ לשאת דברים. אחריו עלו: מנכ"ל המשרד להגנת הסביבה ישראל דנצינגר, מנכ"ל משרד האנרגיה אודי אדירי, יו"ר חברת חשמל יפתח רון טל ויו"ר רשות החשמל אסף אילת. עוד נשאו דברים בתחילת פתיחת הכנס; ראש עיריית אילת מאיר יצחק הלוי, ראש מועצה אזורית חבל אילות חנן גינת.
ישראל דנציגר, מנכ"ל המשרד להגנת הסביבה, חיזק את דבריו של השר והוסיף; "המהפכה שמובילים השר שטייניץ ויפתח רון טל ומנכ"לי המשרדים, זאת תוכנית מהפכנית לפתור את ישראל מפחם. לצד זה אני שומע, שמש שמש שמש. אני אומר בואו נמתח את הגבולות. אנרגיה לא צריכה להיות רק בצהריים אלא לאורך כל היום. אנו צריכים התייעלות אנרגטית, חייבים להוריד את צריכת החשמל ולא רק לייצר אנרגיה נוספת. בשנים הקרובות צריך לכסח את הבירוקרטיה, שתאפשר הקמה של רשת מתאימה. אם משקיעים בתשתית היום שתעשה ביצוע זה כבר יהיה מחר. לכן, אנו פונה לשר שטייניץ, כאשר מתכננים תוכניות ל-2050 צריך לתכנן את התשתית גם אם אין פתרון כרגע בתחום האגירה. זה ייפתר, הנושא קרוב מאוד להיפתר, תאמינו לי. הרשת והתשתיות חשובים מאוד שנשים אותם כבר במרכז ובמקביל נדאג לפתור את בעיית האגירה".
במהלך פאנל שעסק במדיניות האנרגיה של ישראל, ציין אודי אדירי, מנכ"ל משרד האנרגיה; "הנחנו את חברת החשמל להגיש לאישור שר האנרגיה תוכנית פיתוח לרשת ההולכה, שתאפשר להוליך הרבה יותר מ-17% אנרגיות מתחדשות. אנרגיות מתחדשות הולכות ומתפרסות בקצב מתגבר. כשנצליח לפתח את האיזון הנכון בין ייצור אנרגיות מתחדשות לאפשרויות אגירת החשמל, הם יתפסו חלק גדול יותר בתמהיל וזה בהחלט חזון בר השגה".
עוד הוסיף, "תכנון עתידי של רשת ההולכה, שיתאים לכמות גדולה יותר של חשמל סולארי, מצטרף להסרת חסמים בירוקרטים רבים בשנים האחרונות, ביניהם היטל השבחה, הקלה בארנונה, היטל בנייה ועוד, הכל על מנת לאפשר הקמת מגה-וואטים נוספים ופעולות להגדלת היעד הממשלתי ויישומו.
האלוף במיל. יפתח רון-טל, יו"ר חברת החשמל, התחבר לדבריו של אדירי וציין: "אנחנו נמצאים כאן היום, כשמדינת ישראל חייבת הרבה מאוד לשר שטייניץ על קידום מהפיכה היסטורית במשק האנרגיה בישראל. שישינסקי, מתווה הגז, והרפורמה במשק החשמל. עוד הדגיש כי:"התשתית הכי קריטית היא חשמל. גם כדי לשתות מים ולהתפיל אותם צריך חשמל. מדובר על תשתית שאיננה ניתנת עדיין לאגירה. אנחנו אי אנרגטי בישראל, גם זה הולך להשתנות. כשזה ישתנה, הפעילות האנרגטית, תשתנה דרמטית. מדובר על חיבור מקורות אנרגיה, של חשמל וגז מישראל לאירופה. מדובר במהלך אסטרטגי.
רון-טל הציג 4 מהפכות שמדינת ישראל נמצאת בעיצומן: מהפיכת הגז 80/20 – 80% ייצור חשמל בגז בשנת 2020. היום ביום רגיל אנחנו ב- 70% בגז. מהפיכה בקצב מטורף. עם זאת הסביר כי: "הבעיה שהמהפכה לא נוהלה באופן אסטרטגי, כשיש מעבר של מרבית הייצור בגז אבל הכל דרך מאגר אחד וצינור גז אחד בלבד. לתקן תקלה של חור, 2 ק"מ מתחת למים, זה 3 חודשים. היתירות היא אפס". מהפיכה הירוקה – "מתקדמת לאט מדי, 17% אנרגיות חלופיות בשנת 2030 – זהו יעד צנוע מדי וצריך לאחד את הכוחות לקדם את זה". מהפיכת החשמל המבוזר – "הרבה יותר נקייה ונכונה. הצרכן יהיה גם היצרן לעצמו וימכור לאחרים. תם עידן תחנות הכוח הגדולות. ככל שהטכנולוגיה תתקדם, ניתן יהיה לקיים את העסקים האלו כמעט בלי מתווכים, על תשתיות טכנולוגיות". מהפיכת הרפורמה במשק האנרגיה – תאפשר לקדם את שאר המהפיכות. מדובר במהפיכה הגדולה והמורכבת ביותר שהיתה במדינת ישראל. "מלאכת מחשבת המשלבת אידאולוגיה כלכלית של תחרות, שמירה על תשתיות חיוניות בידי המדינה, שמירת עוגן של חברת החשמל לאספקת חשמל למדינת ישראל, נעשה שינוי גנטי בחברה, המשק יהיה משק יותר מודרני, משק אנרגיה כקטר עיקרי להורדת יוקר המחיה, צמיחה ושמירת על איכות החיים והבריאות".
מאיר יצחק הלוי – ראש העיר אילת, פנה אל השר שטייניץ ואמר: "אימצנו את תוכנית 2030 שביחד אתכם. כעת אני קורה לך שניקח את אזור הערבה, כפיילוט הנהנה משמש ורוח, וננצל את משאבי הטבע למען האוכלוסייה. אנו מוכנים וערוכים לאתגר הזה. כבר כיום 70% מצריכת האנרגיה באילת והאזור מגיעה מהשמש.
את דבריו חיזק, ד"ר חנן גינת – ראש המועצה האזורית חבל אילות, באומרו: "תוך שנה מהיום 100% מהאנרגיה של העיר אילת ואילות תהיה מאנרגיה סולארית. האנרגיה המתחדשת היום, בזכות מהלך של קודמי בתפקיד, הפכה להיות מנוע צמיחה הגדול ביותר באזורנו. זה בסדר היום שלנו, וזאת פלטפורמה מעולה. זהו לא רק ייצור חשמל, אלא גם מנוע צמיחה באזור. קלטנו מהנדסים, יזמים וחוקרים צעירים עם משפחותיהם אל אזורנו.
בכנס משתתפים למעלה מ-500 יזמים, משקיעים ואנשי תעשייה מהארץ ומהעולם, אשר נהנים ממפגשים אישיים ופאנלים שונים המציגים אפשריות שונות בתחום האנרגיה המתחדשת.