קורונה מאיימת על השוק הסולארי העולמי
נגיף הקורונה משבית כבר שלושה ימים את הייצוא הסיני והבורסה הסינית צנחה מעל 8% ב-24 שעות האחרונות, כיצד יושפע השוק הסולארי?
נגיף הקורונה משתק את השוק הסיני שיצא לחופשה כפויה עד ה-14 בפברואר. אין יוצא מסין ואין בא. אין טיסות, אין משלוחים ימיים, למעשה, בקטריה אחת קטנה ולא צפויה, פירקה באחת את בית החרושת הגלובאלי החולש על 16.3% מהכלכלה העולמית. מייצא בווליום של 2.7 מיליארד דולר ומייבא בווליום של קרוב ל2.3 מיליארד דולר.
הנגיף תקף את סין בנקודה הכי קריטית במחזור השוק השנתי שלה. בימים של חופשת החג, בהם אין ייצור, כולם בחופש ועכשיו בעוצר, כך שמנהלי החברות אינם יכולים להתארגן ולמצוא פתרונות, אלא רק להמתין לשיבה לעבודה ואז להתחיל להתמודד עם המשבר.
והכל התחיל בסולאר. לפני עשור עוד הייתה תחרות בין יצרניות גרמניות ואירופאית ליצרניות סיניות. הסינים ניצחו. בנוק אאוט. אלא שנגיף הקורונה טורף את כל קלפי המסחר העולמי. נכון להבוקר, הבורסאות בסין צנחו במעל 8% ומחקו קרוב לחצי טריליון דולר.
דני דנן, מנכ"ל גרינטופס נטו "אמנם המשלוחים האחרונים יצאות מסין כבר כמה ימים לפני היציאה לחופשת השנה
החדשה בסין – כנראה ב-21 או 22 בינואר, אבל כרגע משלוחי פברואר תקועים והמלאים של מרץ בעצם לא זמינים. יש מלאים קיימים של פאנלים מהדגמים הישנים יותר שאפשר עוד לרכוש סטוקים שלהם, אבל אם המצב ישאר ככה, באפריל אפשר כבר לחזות במשבר עולמי בתחום. כבר היום אפשר לראות עלייה של 5% במחירי פאנלים. כרגע, מי שמנהל מלאי על הקשקש, בבעיה".
ליאור הנדלסמן, סמנכ"ל שיווק ופיתוח מוצר בסולאראדג' אומר "אנחנו יחסית במצב טוב. לנו יש קווי ייצור בסין, הונגריה וויטנאם. אנחנו עובדים על הגדלת יכולות הייצור מחוץ לסין. מצד שני אנחנו עוקבים ברמה יומית אחר יכולות הייצור של ספקי הרכיבים שלנו שגם להם ייתכן שיש ייצור בסין או ספקים בסין. אבל מילא אנחנו, רוב הפאנלים והרכיבים לפאנלים מיוצרים בסין".
מאידך, שניהם מסכימים שבסופו של דבר, סין עדין בחופשת השנה החדשה, יש הרבה שמועות והרבה לחץ, צריך לקחת את המשבר ברצינות, אבל גם לא להיכנס להיסטריה.
בינתיים, איגוד היצרניות הסולאריות בסין קרא לממשלה להתערב ולסייע לתעשייה לשרוד אחרי החזרה המשוערת לעבודה ב-15.02.2020 וזאת בהנחה וממשלת סין תשתלט על הוירוס.