ועדת השרים לענייני חקיקה אישרה ב-6.3.2022 את העדכונים לחוק אוויר נקי, שינוי שמחייב יבואניות של כלי רכב בגילוי נתוני צריכת האנרגיה של הרכבים
ועדת השרים לענייני חקיקה אישרה ב-6.3.2022 את העדכונים לחוק אוויר נקי, שינוי שמחייב יבואניות של כלי רכב בגילוי נתוני צריכת האנרגיה של הרכבים. בנוסף, התיקון כולל אפשרות להטיל היטל על פליטת חומרים מזהמים גם ממקורות שאינם מצריכים היתר ע"פ חוק.
תיקון החקיקה צפוי להגיע לקריאה ראשונה ומשם לאישור בכנסת ונעשה לאחר שהושלם תהליך שהתבצע בחודשים האחרונים של קבלת הערות מהציבור. חוק אוויר נקי שהתקבל ב-2008 הסדיר נושאים שונים הנוגעים לאיכות האוויר בארץ והתיקונים העכשוויים כוללים 2 אלמנטים:
פרסום צריכת אנרגיה
התיקון קובע שכל משווק או מוכר של כלי רכב חדש יידרש לא רק לעמוד בדרישות החוק הקיים(כלומר פרסום נתונים על דרגת זיהום האוויר ונתוני צריכת הדלק של כלי הרכב), אלא גם את נתוני צריכת האנרגיה שלו. החוק הקיים נותן לציבור מידע על הפוטנציאל של זיהום אוויר מכלי הרכב, מה שמאפשר להעלות את המודעות לנושא אוויר נקי ולעודד רכישה של כלי רכב שאינם מזהמים.
חוק הקיים התבסס על העובדה שבזמן חקיקתו ב-2008 רוב כלי הרכב בארץ עשו שימוש בדלק נוזלי, אך התיקון לוקח בחשבון שימוש ברכבים שמונעים בדרכים אחרות (למשל, רכבים שמונעים בחשמל, רכבים היברידיים שמונעים בחשמל ובדלק נוזלי ורכבים המונעים בגז).
לכן, נתוני צריכת הדלק של כלי הרכב אינה מספקת ויש להוסיף עליהם נתונים נוספים כמו נתוני צריכת האנרגיה שלהם, זאת בהתאם לכל סוג אנרגיה שבה עושים שימוש ברכב. כבר כיום, חלק מיבואני הרכב מפרסמים את הנתונים האלה מיוזמתם, אבל החוק נכון להיום טרם מחייב אותם לעשות זאת.
היטל פליטה
סעיף 31 בחוק הקיים קובע היטל פליטה על מקורות פליטה שטעונים בהיתר, כך שהוא מתייחס לכ-180 מפעלים ברחבי הארץ. היטל זה נועד לתמרץ התייעלות אנרגטית ולצמצם את הפליטות כדי שלא יעברו על המותר בחוק, אך מאז 2008 (שנת חקיקת החוק) התקשה המשרד לאיכות הסיבה לקבוע את ההיטל מסיבות שונות.
כדי לפשט את ההליך נבחנו מספר חלופות, למשל להטיל מס על פילטה של גזי חממה(כמו שנעשה במדינות רבות שמשתייכות ל-OECD), מיסוי של פליטת פחמן ושל מזהמים אחרים. המיסוי האחרון יכול לגרום לתוצאה לא שוויונית ולא יעילה כי לא ניתן יהיה למסות מקורות פליטה רלוונטיים. התיקון לחוק יאפשר הטלת היטל על פליטה של מזהמים ממקורות פליטה רלוונטיים, אך באופן שלא יגרום למיסוי עודף או כפול.