פרויקט "טווינינג" בתחום ניהול הפסולת בישראל שהתבצע תוך שת"פ בין המשרד להגנת הסביבה לאיחוד האירופי הגיע לסיומו
פרויקט "טווינינג" (תאומות) בתחום ניהול הפסולת בישראל שהתבצע תוך שת"פ בין המשרד להגנת הסביבה לאיחוד האירופי הגיע לסיומו
הפרויקט הוא יוזמה של נציבות האיחוד האירופי המחבר בין מדינות שונות באיחוד (במקרה הזה מדינת ישראל) ובין מומחים מהמגזר הציבורי (במקרה זה אנשי FIIAPP ו NI-CO ) בתחומים שונים במטרה אחת – לתמוך בדרג הממשלתי באותה מדינה ולקדם חקיקה רלוונטית, כך שתהיה חקיקה אחידה בכל מדינות האיחוד שתתאים לתקנים ולנורמות הנהוגות בו.
מהות הפרויקט היא מתן אפשרות לדרג הממשלתי להכיר את כלי המדיניות הרלוונטיים וכן את אופן היישום של כלים רגולטוריים שונים (לצד יישומים אחרים), מה שמאפשר הנגשת הידע והניסיון שנצבר במדינות האיחוד האירופי וקבלת כלים מעשיים ליישומם.
נושא ניהול הפסולת נבחר מתוך הבנה שמדינת ישראל מפגרת אחרי אירופה בתחום זה. למשל: באירופה אחוז ההטמנה של פסולת ביתית הוא יותר מ-75%, אבל בישראל הוא כ-24% בלבד. בעבר כבר התבצע פרויקט טווינינג בין ישראל לאיחוד האירופי בתחום איכות האוויר.
פרויקט טווינינג זה שעלה כ-1.5 מיליון אירו מומן ע"י האיחוד האירופי ונמשך כשנתיים וחצי. מטרת הפרויקט הייתה לפתח מסגרת כוללת ויסודית לניהול בר-קיימא של פסולת בישראל. הנושאים שבהם הוא עסק היו בין השאר:
- פיתוח מסגרת רגולטורית באמצעות ניסוח טיוטת חוק מסגרת
- שיתוף בהגדרות, בהנחיות ובשיטות עבודה
- תמיכה ביישום של האסטרטגיה הלאומית בתחום זה
- חיזוק היכולות המוסדיות המעורבות בתחום ניהול הפסולת לרבות הכשרה, הערכת ביצועים ועוד.
במסגרת הפרויקט התקיימו קבוצות עבודה, דיונים, סיורים מקצועיים ולימודיים בישראל ובספרד ונעשתה סקירה משותפת שכללה נושאים שונים. תוצרי הפרויקט צפויים לשמש את מקבלי ההחלטות בארץ כדי לקדם פרקטיקה מתקדמת ורגולציה בתחום ניהול הפסולת, כך שהם יתאימו לסטנדרטים האירופיים.
השרה להגנת הסביבה תמר זנדברג אמרה עם סיום הפרויקט שמשרדה אימץ את עקרונות היסוד האירופאים של טיפול בפסולת, כך שסיום הפרויקט מסמן את הצטרפותה של ישראל למדינות שיוצרות מהפכה בנושא כדרך לשמור על הסביבה.