חוקרים הצליחו לבצע היתוך גרעיני באמצעות בינה מלאכותית בדרך ליצירת אנרגיה זולה ונקייה
חוקרים הצליחו לבצע היתוך גרעיני באמצעות בינה מלאכותית בדרך ליצירת אנרגיה זולה ונקייה
המחקר שפורסם בכתב העת Nature הוכיח שניתן לשלוט על יציבותה של הפלזמה, כך שהתהליך הגרעיני התנהל בצורה מבוקרת. המשמעות היא שנוצרו התנאים הדרושים לתפקוד של כור גרעיני פעיל.
בהיתוך גרעיני גרעיני האטומים מתנגשים ומתלכדים לכדי יצירת אטום אחד. למשל, יצירת אטום הלום מ-4 אטומים של מימן. תהליך זה אינו מצריך מחצבים, אינו מייצר פסולת מסוכנת, לא מסכן את הסביבה ואין סכנה שישמש לצרכים צבאיים.
הבעיה היחידה בתהליך הוא העובדה שקשה לשלוט בו ולייצב אותו מסיבה אחת – הגרעינים של אטומי המימן דוחים זה את זה מבחינה חשמלית, כך שככל שהם מתקרבים זה לזה הדחייה גדולה יותר.
לכן, כדי לבצע היתוך גרעיני יש צורך בטמפרטורה גבוהה (מעל 100 מיליון מעלות צלסיוס) שמנטרלת את הדחייה החשמלית של גרעיני המימן ומאפשרת לגרעין להיפרד מהאלקטרונים שמקיפים אותו.
עם זאת, אין שום חומר ביקום שמסוגל לעמוד בטמפרטורה כזו גבוהה בלי להימס, כך שאין אפשרות לבנות מכלים לאחסון תוצרי התהליך (פלזמה). במשך שנים ניסו החוקרים ליצור מנגנון של היתוך בטמפרטורת החדר (היתוך קר) אך כשלו.
הפתרון היחידי הוא טוקמאק – מנגנון שעושה שימוש בשדות מגנטיים לצורך כליאת הפלזמה שנוצרת, כאשר השדות המגנטיים מנצלים את המטען החשמלי של הפלזמה ומייצרים בידוד תרמי בין דפנות מכל האחסון לפלזמה.
אבל, במצב כזה הפלזמה אינה יציבה ומצריכה התאמות ותיקונים שוטפים הכרוכים בחישובים מורכבים מבחינה פיזיקלית. בנוסף, בתהליך השליטה על הפלזמה מעורבים גורמים רבים, כך שדי בשינוי קטן באחד מהם כדי לשנות את התוצאה.
במחקר פורץ הדרך הצליחו חוקרים מחברת דיפמיינד ושל EPFL (מרכז הפלזמה השוויצרי) לייצר מערכת של בינה מלאכותית השולטת בהתקנים המייצבים את הפלזמה.
המשמעות היא שניתן יהיה לפתח כור היתוך גרעיני שיאפשר ביצועים גבוהים, עמידה בתנאי חוסר-ודאות, הגדרה של יחסים בצורה אינטואיטיבית וגמישות.
הם מתכננים לבדוק את יישום המערכת בכור המחקר ITER בצרפת, אבל הדרך ליישום בפועל (הפקת חשמל בצורה מסחרית) עוד ארוכה ונדרש למצוא פתרון שיאפשר לשלוט בתהליך בצורה יעילה, למשך פרקי זמן ארוכים ובקנה מידה גדול.
גם מסע בין 1000 מייל מתחיל בצעד קטן אחד