חוק התלמ"ת פורסם להערות הציבור לאחר תוספות ועדכונים שבוצעו בו בחודשים האחרונים ע"י המשרד להגנת הסביבה ולאחר שהוטמעו בו הערות ממשרדי ממשלה ומהציבור
חוק התלמ"ת פורסם להערות הציבור לאחר תוספות ועדכונים שבוצעו בו בחודשים האחרונים ע"י המשרד להגנת הסביבה ולאחר שהוטמעו בו הערות ממשרדי ממשלה ומהציבור
זהו הפרסום השני של חוק התלמ"ת (מוכנות ותגובה לתקריות של זיהום הים והסביבה החופית בשמן) לאחר שבחודש מארס 2021 הוא פורס לראשונה. החוק מאפשר למשרד להגנת הסביבה להיערך לאירועי זיהום ע"י שמן בים ובסביבה החופית, כאשר מטרתו היא ליישם את הוראות האמנה הבינלאומית בדבר מוכנות, תגובה ושתוף פעולה מפני זיהום שנחתמה ב-1990 ואושרר ע"י מדינת ישראל עוד בשנת 1999.
בפרסום החדש יש מספר חידושים, למשל:
- הצעה להסמיך את השר הממונה להטיל היטלים על אסדות ומפעלים להפקת גז מחצבים
- הטלת אחריות על גופים שפועלים בים או שבאחריותם או בתחומם רצועת חוף (למשל רשויות מקומיות, רשות הטבע והגנים, מפעלים, נמלים, מתקנים לחיפוש ולהפקה של גז מחצבים ונפט וכן מתקנים ביטחוניים) לטפל בתקריות של זיהום הסביבה החופית והים בשמן בתחומן ולשאת בתוצאות הזיהום (גם במקרים שהן אין המקור לו)
- הצעה להסמיך את השר הממונה לקבוע אגרות עבור הגשת, עדכון ואישור תכניות חירום וכן עבור השתתפות בתרגילים ארציים ואזוריים
החוק אינו גורע מתוקפו של עקרון "המזהם משלם" שלפיו חובתו של מי שאחראי על זיהום הים והסביבה החופית בשמן (כלומר, מי שהזיהום התרחש עקב פעילותו העקיפה או הישירה) לשאת באחריות מלאה על הזיהום ולממן את הטיפול בו (לרבות ניקוי ושיקום הנזקים)
עם זאת, כאשר לא יימצא מזהם ודאי יוכל הגוף האחראי לפנות לקרן למניעת זיהום הים לצורך קבלת שיפוי בגין ההוצאות עבור הטיפול בזיהום ובתוצאותיו. החוק שפורסם להערות הציבור כולל תיקון למנגנון שיפוי זה שמצמצם את היקף ההשתתפות העצמית של הגופים.
בנוסף, החוק החדש כולל הוראה שלפיה הקרן למניעת זיהום הים תוכל לתת סיוע לגופים השונים כדי שייערכו לחוק החדש ויעמדו בדרישותיו. עם פרסום החוק להערות הציבור, אמרה השרה להגנת הסביבה תמר זנדברג שמדובר בחוק חשוב שיסייע בשמירה על הסביבה הימית והחופית של מדינת ישראל
כיצד יתכן שהביטוי תלמ"ת מופיע כמה פעמים בהודעתכם, ואינכם חושבים לפחות פעם אחת בפתיח לבאר את ראשי התיבות?
הי שמואל,
תודה רבה על תגובתך.
קיבלנו את הערתך והוספנו את ביאור ראשי התיבות.
ולגופו של ענין, קבלו את "הערת הציבור" שלי: לא מספיק "להסמיך" את השר, צריך לחייב אותו לבצע את כל הפעולות החשובות האלו. רוב שרי הגנת הסביבה עד כה היו בטלנים מושבעים, או חסרי ענין ומודעות סביבתית אמיתית, או פוליטיקאים שנקלעו למשרד הזה בלי שרצו בו. גם בתי משפט ומבקר המדינה התריעו לא פעם כי אינם מיישמים את הסמכויות שניתנו להם. לכן צריך לחייב אותם.