חוק הפיקדון המורחב שנכנס לתוקפו ב-1.12.2021 כולל גם החזרת מיכלי משקה גדולים, אך היבואנים והיצרנים לא ביצעו את חובתם עד עכשיו ולא אספו בקבוקי משקה גדולים בתדירות מתאימה
חוק הפיקדון המורחב שנכנס לתוקפו ב-1.12.2021 כולל גם החזרת מיכלי משקה גדולים, אך היבואנים והיצרנים לא ביצעו את חובתם עד עכשיו ולא אספו בקבוקי משקה גדולים בתדירות מתאימה
פניות שהגיעו למשרד להגנת הסביבה מבתי עסק שונים הוכיחו שני דברים:
- היבואנים והיצרנים לא אוספים מהם כלל את מכלי (בקבוקי) המשקה הגדולים בהתאם לחוק
- היבואנים והיצרנים אוספים את בקבוקי המשקה הריקים, אך עושים זאת בתדירות נמוכה מהקבוע בחוק.
המשרד להגנת הסביבה שלח ליצרנים וליבואנים מכתב ובו התרעה על חובתם ואחריותם על פי חוק לעשות זאת וביקש הבהרות להתנהגותם הקיימת, כלומר אי קיום החוק והתדירות הנמוכה בכל הנוגע לפינוי בקבוקי משקה גדולים
המכתב יצא מלשכתו של אלעד עמיחי שהוא סמנכ"ל בכיר לשלטון המקומי במרד להגנת הסביבה והממונה על חוק הפיקדון ועל חוקי אחריות יצרן במשרד. לדבריו, משרדו יפעיל את כל הכלים העומדים לרשותו במטרה לאסוף בקבוקי משקה גדולים מהיצרנים והיבואנים בזמן סביר.
על פי החוק איסוף בקבוקי משקה גדולים הוא חלק מהותי מהמנגנון הכלכלי שנקבע שכולל את החזרתם של בקבוקי המשקה, קבלת דמי הפיקדון בעבורם והעברתם למחזור באמצעות היבואנים והיצרנים.
החוק מפרט את חובת האיסוף וקובע תדירות איסוף סבירה מבתי עסק של בקבוקי משקה גדולים מצד היצרנים והיבואנים, כאשר תדירות האיסוף המרבית נקבעת ע"י הממונה על הנושא בהתאם לגודלו של בית העסק.
בימים אלו פועל המשרד להגנת הסביבה במספר מישורים:
- גיבוש של הנחיות שמסדירים את תדירות האיסוף של בקבוקי משקה גדולים מבתי העסק השונים בהתאם לחוק.
- הפעלת טופס מקוון באתר המשרד להגנת הסביבה שבו יכולים בתי עסק לדווח על אי איסוף של בקבוקי משקה גדולים מצד היבואנים והיצרנים כנדרש בחוק.
- ביצוע של פעולות פרסום וקמפיינים להסברה באמצעות לשכת הפרסום הממשלתית לגבי הרחבת חוק הפיקדון לבקבוקי משקה גדולים. הקמפיינים פונים לאוכלוסייה היהודית ולאוכלוסייה הערבית בתשדירים ייעודיים לכל אחת מהן.
הבעיה הינה מרחבית באופן שכיום כבר אין סיכוי לאיסוף סדיר מאחר וכל מי שאוסף יכול להחזיר אך ורק 50בקבוקים.. אנשים שאוספים את הבקבוקים בכמת גבוהה יותר כגון מסעדות ובתי קפה וכד , אינם יכולים להחזיר את הבקבוקים אלא להשתמש בשרות של אספנים מקצועיים ,אך גם הם. תקועים עם כמויות עצומות כשבמקביל חברות האיסוף אינם באים לאסוף מהם.הם מעדיפים תחנות מעבר של פסולת על פני איסוף מהמרחב הציבורי. מחדל שאין כדוגמתו אך בישראל הכל אפשרי. מסתבר.