בכנס תחנות כוח סולאריות של פורטל תשתיות שנערך בסינמטק תל אביב, הציג גל בוגין, מנכ"ל ביאלקטריק ישראל את המוכנות של החברה לכניסה לשוק הישראלי ולמצב של גריד פרטי.
צילום: ניצן בר
הרצאתו של גל בוגין, מנכ"ל ביאלקטריק ישראל בכנס תחנות כוח סולאריות
בכנס תחנות כוח סולאריות של פורטל תשתיות שנערך בסינמטק תל אביב, הציג גל בוגין, מנכ"ל ביאלקטריק ישראל את המוכנות של החברה לכניסה לשוק הישראלי ולמצב של גריד פרטי. ביאלקטריק היא חברה בבעלות גרמנית פרטית המתמחה במערכות סולאריות פוטו וולטאיות. נכון לשנת 2010, נחשבת החברה לEPC הגדולה ביותר בעולם. החברה התקינה וחיברה בשנה האחרונה 330 מערכות פוטו וולטאיות לרשת החשמל ברחבי העולם וכ-700 מגה וואט חוברו על ידה עד היום. לטענת בוגין, חוסנה של ביאלקטריק, כחברת EPC טמון בכך שכל שלבי העבודה על הפרוקטים הסולאריים, נעשים על ידי עובדים מהחברה עצמה, החל המשלב ההנדסי, דרך הייצור וההרכבה ועד לתחזוקת המערכת.
גריד פרטי הוא מצב בו השוק הסולארי מתנהל ללא סובסידיות ממשלתיות. זהו למעשה מצב בו קיים שיווי משקל בין החשמל הקונבנציונאלי לחשמל המופק ממקורות של אנרגיה מתחדשת. 2010 הייתה שנת שיא בשוק הסולארי העולמי. מנתונים שעולים מסיכומי שנה של החברות הסולאריות עולה כי השוק גדל ב-90% במהלך השנה האחרונה. בסך הכל נוספו לרשת העולמית 14 ג'יגה וואט של חשמל פוטו וולטאי, כאשר מחצית מכמות זו, נמצאת בגרמניה. לטענת מומחים רבים בתחום האנרגיה, השוק הפוטו וולטאי הוא בין הגמישים ביותר בעולם וחברות ה-EPC הגדולות הן אלה שמסוגלות לאזן בין הביקושים וההיצעים לאנרגיה זו ברחבי העולם.
על פי התחזיות שהציג בוגין, בשנת 2011 צפויות להצטרף לשוק הפוטו וולטאי העולמי, 8 מדינות חדשות שייצרו כ-550 מגה וואט מצרפי של חשמל סולארי. לטענתו, השוק הסולארי הישראלי נחשב לאטרקטיבי מאוד עבור חברות זרות. מחיר החשמל הסולארי בארץ עולה כל שנה, כאשר בעשור האחרון נרשמה עליה של כ-20% ובנוסף עליה של כ-4% בביקוש לחשמל זה.
לדברי בוגין, היכולת של שוק להגיע למצב של גריד פרטי תלויה בשני פרמטרים עיקריים: עלות ייצור החשמל ונתוני הקרינה. מומחים מעריכים כי כבר ב-2015 40% ממדינות אירופה יגיעו למצב של גריד פרטי ואילו ב-2020 תגיע כמות המדינות ל-80%. בישראל, יוכל השוק להגיע למצב זה ב-2012 בתעריף של 0.7 אגורות לקוט"ש וב-2018 בתעריף של 0.35 אגורות לקוט"ש.
בהרצאתו, התייחס בוגין גם לקריטריונים בהם צריכה לעמוד חברת EPC על מנת לפעול בשוק של גריד פרטי. ראשית, מבחינה טכנולוגית על החברות בקפידה יצרן פאנלים איכותי. שניץ, חברות EPC חייבות להקפיד גם על חדשנות. עליהן להיות מוכנות לנהל מפעל לייצור חשמל על כל היבטיו השונים לאורך 20 שנים. כמו כן, על החברות להיות מסוגלות להביא גיוון למערכת, כלומר, צריכה להיות להן יכולת להביא אפליקציות לצרכים שונים של המערכת.