כבר באיילון דרום הדרך מאיצה, לוקח את עומס התנועה בנחת, נותן מבט אחרון לפני שקופצים למטוס. מסע אל ארץ שטופת שמש אחרת, עם רגולצייה חלומית, עם מדינה שיש לה חקיקה ומשנה סדורה לתחום האנרגיות המתחדשות.
בלעדי לתשתיות: יומן מסע סולארי; רשמים מביקור בתערוכה הסולארית הגדולה באירופה
חלק 1- בדרך אל השמש האיטלקית
כבר באיילון דרום הדרך מאיצה, לוקח את עומס התנועה בנחת, נותן מבט אחרון לפני שקופצים למטוס. מסע אל ארץ שטופת שמש אחרת, עם רגולצייה חלומית, עם מדינה שיש לה חקיקה ומשנה סדורה לתחום האנרגיות המתחדשות.
איטליה הנה מדינה אשר מבחינת הצריכה שלה נחשבת אי אנרגטי לכאורה, היא רוכשת חשמל וגז מצרפת ומשכנותיה על פי צריכה, מערכות הייצור העצמי מאוד נמוכות וממילא העלות הבסיסית יקרה מלכתחילה. תחום ה-PV באיטליה תופס תאוצה. בשבוע האחרון ממשלת איטליה פרסמה עוד מכסה של 23 ג'יגה וואט, עובדה שמושכת משקיעים רבים.
בעודנו מתכתשים כאן בישראל האחד בשני כמו חבורת שוורים ללא כיוון, איטליה מתקדמת לעידן אחר. בשדה התעופה אני פוגש את רמי פלר מנכ"ל RCS (רמפל), יבואן ודילר מוביל של יצרניות סאן טק, טרינא סולאר ועוד. על הספסל ממול תמיר קפינסקי, מנכ"ל SBY מדפדף בעיתון כלכלי ומחייך, ממתין להיות האחרון שיעלה על הטיסה. טיפוס של הרגע האחרון כזה.
"מה יהיה עם השוק בארץ"? אני שואל. "מה שיהיה יהיה, אני כבר בניתי תשתיות כאי פי סי באיטליה, בזמן שכולם נלחמו על עוד גג. אני מאמין שהדברים ישתנו במשך הזמן. צריך להילחם, כמו כל דבר במדינה הקטנה שלנו, אבל אנחנו נמצאים כבר בדבר הבא". נכנס אל המטוס באנרגיות מחודשות. אחח ריח של טרמינל, ריח של בשמי דיוטי פרי, ריח של אספרסו איטלקי.
התערוכה בוורונה מסמלת השנה התפתחות גדולה באיטליה ובאירופה בכלל. לאחר השמועות כי ממשלות היורו כמו: ספרד, יוון ואיטליה הורידו הילוך בתפיסת יצור החשמל בתחום ה-PV, ההכרזה של ממשלת איטליה השבוע על ייצור בסדר גודל שכזה הנה ההפתעה ששכנעה אותי להניע מהלך ולהגיע.
התפיסה היזמית באיטליה נעה בין ניצול גגות לניצול קרקעות חקלאיות. המכסה הראשונית תופנה לגגות, אח"כ לשדות בני אחד מגה וואט ולבסוף לשדות מ-1 מגה וואט עד חמישה מגה וואט.הצרכן האיטלקי משלם הרבה יותר יקר על החשמל בגלל העובדה שאיטליה אינה מדינה המייצרת חשמל במהותה, אלא צורכת גז ונפט משכנותיה: צרפת, לוב, ספרד וכו', עובדה המניעה ייצור חשמל בצורה עצמאית גבוה.
אך בעקבות המאורעות ביפן והמאורעות בלוב, נוצרה בעיה בזרימת הדלק והגז. תוכניות האב להקמת תחנה גרעינית יוצרות כעת מחלוקת מהותית בקהילייה הבינלאומית. מה גם, שבפרלמנט האיטלקי מפלגת הירוקים תופסת מקום משמעותי ודוחפת לייצור מקורות אנרגיה מתחדשת.
הטיסה נמשכת וברוח הדברים האלה, המחשבות על ישראל קצת מייאשות. רואים בעיניהם של היזמים את המגמה לממש את הידע מחוץ לגבולות המדינה. המאבקים הפנימיים בתעשייה בחודשיים האחרונים הביאו לאווירה שלילית בקרב שחקני השוק. אלו מושכים להגדיל את העוגה, ואלו מושכים לחתוך אותה.
נוחתים ברומא, נוסע ברכבת למטוס הבא. אל וורונה, עיירה תיירותית בת אלפי שנים. הרגולצייה כבר אמרה את דברה, המציאות כאן עולה על כל דמיון בין הסמטאות של וורונה, ריח הפיצה וטעם הבירה. השמש האיטלקית מתחממת למען המחר. הקלות הבלתי נסבלת של יצירת חשמל ירוק באירופה נשמעת כמו סיפור דמיוני. קונים רישיונות ולמחרת כבר עולים על הקרקע. "אנחנו קונים רישיונות עם היתר בניה, מוודאים את חוקיותם ומקימים" אומר לי מאיר אלמסלינוס המנהל המסחרי של SBY באיטליה. יושבים ומכרסמים פיצה ולוגמים בירה והגשם מציף את כיכר דה לה פיאצה, השמש תזרח על וורונה מחר ואיתה התערוכה הגדולה באיטליה.
מימין: תמיר קפלינסקי, מנכ"ל SBY ורמי פלר, מנכ"ל RCS
צילומים: ארנון מעוז