ממשלה אישרה תיקון לחוק שמירת הניקיון שמקדם המשרד להגנת הסביבה, במטרה לשפר את האמצעים במלחמה בתופעת השלכת פסולת בניין הפוגעת בשטחים הפתוחים ומזהמת את מי התהום.
הממשלה אישרה: לא יתאפשרו עבודות בניה או שיפוצים ללא הסדרה מראש של הליך הפינוי והטיפול בפסולת הבניה
הממשלה אישרה היום (א') תיקון לחוק שמירת הניקיון שמקדם המשרד להגנת הסביבה, במטרה לשפר את האמצעים במלחמה בתופעת השלכת פסולת בניין הפוגעת בשטחים הפתוחים ומזהמת את מי התהום.
השר להגנת הסביבה, גלעד ארדן:" השלכה פיראטית של פסולת בניין הפכה למכת מדינה. החוק החדש לא יאפשר יותר להתחיל בביצוע עבודות בניה או שיפוצים מבלי ששולמו לרשות המקומית עלויות הטיפול בפסולת שתיווצר. אי אפשר להישאר אדישים למיליוני הטונות של פסולת בניה שמתגלגלים בצידי הדרכים ובשמורות הטבע. לא ניתן להמשיך להשתמש בשטחים הפתוחים כפח זבל פרטי כאמצעי לחסוך כסף על חשבון הבריאות והפגיעה בסביבה של כולנו".
מדי שנה נוצרים בישראל כ-3.5 מיליון טון של פסולת בנייה עם זאת, לאתרי פסולת מוסדרים מגיעים כ-2.5 מיליון טון בלבד בשנה, כאשר שאר פסולת הבנייה (מיליון טון) מושלכת באופן פיראטי בשטחים פתוחים, בשדות ובצדי דרכים.
להלן עיקרי התיקון לחוק:
1. קביעת חובה על הרשות המקומית לאסוף ולפנות את כל פסולת הבניין הנוצרת בתחומה, בדומה לאיסוף ופינוי של הפסולת המעורבת, הנעשית ישירות על ידה או באמצעות קבלני ביצוע.
2. הרשות המקומית היא זו שתקבע הסדר לאיסוף ופינוי של פסולת הבניין הנוצרת בתחומה, ואדם לא יפנה פסולת בניין אלא בהתאם לאותו הסדר.
3. הרשויות המקומיות יחויבו לגבות תשלום למימון העלויות להסדרת האיסוף ובפינוי של פסולת הבנייה. הגבייה עבור שירותי פינוי הפסולת תהיה מכל אדם המבצע עבודות בנייה לרבות עבודות שאינן דורשות היתר בנייה כגון שיפוצים, שבמהלכם נוצרת פסולת בנייה.
החוק החדש יצטרף לפעולות האכיפה של המשרד כנגד עבריינים המשליכים פסולת בניין ברשות הרבים המבוצעות על ידי מפקחי המשטרה הירוקה לרבות, נקיטת הליכים משפטיים- פליליים, תפיסה והחרמה של כלי רכב המשמשים לביצוע העבירה והטלת קנסות גבוהים.