בראיון בלעדי עם נציגי חברת Helios Strategia, שנערך במהלך תערוכת PVSEC הסבירו נציגי החברה הצרפתית את המניעים שמאחורי כניסתם לשוק הישראלי, וכן את מצב השוק הפוטו-וולטאי העולמי בכלל והצרפתי בפרט.
נציגי Helios Strategia: "הכניסה של חברות בינלאומיות לשוק הישראלי עשויה להמריץ את הרגולציה"
רפי זאור מנכ"ל מערכות כוח שמש מ.ב. נציגת Helios Strategia בישראל
את חברת Helios Strategia ניתן למצוא במרבית התערוכות החשובות בתחום הסולארי בעולם. זו הדרך העיקרית בה החברה עושה את פעילותה השיווקית, והיא מציגה בכ-20 תערוכות בשנה, דוגמת תערוכת אנרג'יטק הקרובה, בה תציג החברה מתוך מטרה להרחיב את פעילות החברה בישראל. כיום הליוס היא הייבואנית הבלעדית של סאניו בישראל. רפי זאור, מנכ"ל החברה השותפה של Helios Strategia בישראל – מערכות כוח שמש מ.ב. מספר: "אנחנו שותפים לדרך עם סאניו כבר למעלה מארבע שנים, והזמנו את נציגי החברה לארץ בקלינטק האחרון". הקשר עם סאניו מאוד הדוק ו-Helios Strategia היא אחת משלושת הנציגות המובילות של המותג באירופה. "אנחנו הזכיין הראשי שלהם בארץ בהסמכה של סאניו", מוסיף זאור. אך סאניו אינו המותג היחיד מערכות כוח שמש מ.ב. המייבאת מותגים נוספים דוגמת: שוט, שארפ, אי.טי סולאר, יינגלי ועוד. "הגב של החברה הצרפתית מאוד מסייע לנו. מצד אחד העובדה שהחברה בצרפת היא אחת הנציגות הבכירות של SMA מאוד תורמת לנו כנציגים רשמיים של SMA בישראל. מצד שני מתאפשר לנו להציע את מוצרינו עם נתח רווחים נמוך, ובמחיר שמתאים לשוק הישראלי שכרגע נמצא במצב רגיש יחסית".
אליסיה טיסוט, דוברת Helios Strategia הצרפתית מספרת על השינויים האחרונים בחברה: "לאחרונה התחלנו להפיץ מערכת עגינה חדשה מתוצרת צרפתית, כמו-כן חתמנו על הסכם הפצה עם סולאראדג' הישראלית". אך החדשות העיקריות מבחינת החברה הצרפתית נוגעות לחברות-בנות שהחברה הקימה בחודשים האחרונים במספר שווקים חדשים: "הקמנו חברת-בת חדשה באוקראינה שתחלוש על השווקים של אוקראינה, רוסיה וקזחסטן, וכן חברת-בת בספרד", מספרת טיסוט שגם מציינת כי החברה בודקת את האפשרות להיכנס גם לשוק האמריקאי, ומתכננת להציג בסוף השנה הקרובה בתערוכות בארה"ב.
רפי זאור מוסיף שהתפתחות זו הביאה גם להרחבת הפעילות בישראל: "בארץ אנחנו רואים מתן רישיונות למערכות בינוניות, אמנם השוק לא מתפתח למלוא הפוטנציאל שלו, אבל יש תחושת תנופה מסוימת. אנחנו רואים חברות בינלאומיות רבות נכנסות לשוק כמו האנווה, אי.טי סולאר, טרינה וכדומה, אז כנראה שיש סיבה לכך. ייתכן מאוד שדווקא כניסה של חברות גדולות עתירות הון, ימריץ את הרגולציה וישחרר את השוק".
הכניסה לשווקים חדשים נובעת לא רק מהרצון של Helios Strategia להתרחב, אלא גם מכך שהשוק בצרפת חווה האטה גדולה בשנה האחרונה, וחברות רבות מחפשות אפשרויות חדשות להתפתח. טיסוט מספרת בשאט נפש שבעקבות החלטת גרמניה לסגור את כלל הכורים הגרעיניים שלה (שבעה כורים כבר נסגרו באופן מיידי), צרפת החלה לספק אנרגיה לגרמניה, מה שדווקא העצים את כוחו של הלובי לאנרגיה אטומית בצרפת, ופנייה של ממשלת סרקוזי דווקא לאפיק הזה. "אני מאמינה שנושא הבחירה באנרגיה אטומית על פני האנרגיות המתחדשות יהווה אלמנט מרכזי בבחירות הבאות במדינה", טוענת טיסוט.
תערוכת PVSEC לדעת מציגים רבים הייתה איטית באופן יחסי, וההנחה הרווחת הייתה שהשוק הסולארי התבגר באחת. טיסוט מקבלת חלקית את הטענות: "אני לא יודעת אם יש האטה באמת, אבל ללא ספק מתחילה התכנסות של השוק, וקריסת חברות כמו סולינדרה היא דוגמא לכך. אבל עדיין קשה לי להעריך כמה חברות תשארנה בשוק בעוד כשנתיים". לדעתו של זאור סולינדריה לא הצליחה לצאת משלב הסטארט-אפ ולבנות לעצמה שוק כמו שצריך: "למרות הכל, הדרישה למערכות פוטו-וולטאיות עולה וזה נותן רוח גבית לחברות קיימות. כמו כל שוק, השוק הפוטו-וולטאי כבר לא בחיתוליו, וכמו כל שוק שמתבגר, יש קונסולידציה. חייבים לזכור שיש גבול כמה אפשר לכווץ את מחירי הפאנלים ובאיזשהו שלב המחיר שלהם יתייצב. כבר היום יש רחשים, עוד לא פעילות של ממש, על תחילתה של תעשיית ממירים סינית ולא רק של מודולים. השוק הסולארי דוחק לגריד-פאריטי וכך נוצר ייצור מאסיבי של פאנלים בסין. הנסיון שלהם בתחום זה מביא את הלקוחות לסמוך יותר על מותגים סיניים, ואין לי ספק שזה גם יתורגם בשלב מסויים לשוק הממירים".