לאחר מרתון של דיונים מתישים במשך מספר ימים בקופנהגן, ועידת האקלים הכירה היום (שבת) בהסכם אותו השיג נשיא ארצות הברית, ברק אובמה, עם המדינות המתפתחות ובראשן סין, ברזיל, הודו ודרום אפריקה. ההחלטה הטכנית ונטולת החגיגיות, שנוסחה בלשון דיפלומטית לא מחייבת, היא השורה התחתונה של ועידת האקלים, המדינות ייאבקו בהתחממות אך לא יתחייבו לשום צעד או לוח זמנים מחייב.
ההבנות שגיבש אובמה קובעות כי חמש המדינות יפעלו למניעת ההתחממות הגלובלית ביותר מ-2 מעלות, וכדי לעשות זאת יקבלו המדינות על עצמן לנקוט בצעדים להפחתת פליטות גזי החממה. הצעדים לא פורטו, ולא כללו יעדים מספריים להפחתת פליטות גזי חממה.
למרות הציפיות הגבוהות והאכזבה מהתוצאות, ההחלטה שהתקבלה הצילה את משתתפי הוועידה מכישלון מביך יותר.המדינות המתפתחות הביעו התנגדות חריפה להבנות אותם גיבש אובמה, וניסו למנוע במשך כמה שעות קבלת החלטה בנושא וקראו לנעול את הוועידה ללא הסכם.
מאחר וההסכם של האו"ם צריך להתקבל פה אחד, הוחלט על פתרון להסכמה לפיו יצורף מסמך בו יפורטו כל המדינות התומכות והמתנגדות. וכדי שנציגי 192 המדינות המשתתפות לא יחזרו בידיים ריקות. בנוסף נקבע שעד דצמבר 2010 ינסו המדינות להפוך את ההסכם הבלתי מחייב להסכם מחייב משפטית.
לאחר קבלת ההחלטה יצא מזכ"ל האו"ם, באן קי-מון, והודיע לעיתונאים "יש לנו הסכם, זה אולי לא מה שכולם קיוו לו, אבל זו ההחלטה של מליאת הוועידה". הוא אמר שהוא "מודע לכך שזוהי רק ההתחלה", של תהליך לגיבוש הסכם מחייב שירסן את פליטות גזי החממה, אך אמר שלהסכמה שהושגה "תהיה השפעה מיידית".
אין החלטות מחייבות, יש כסף למדינות מתפתחות
המדינות העשירות יעבירו 30 מיליארד דולר לקרן הסיוע למדינות המתפתחות בשלוש השנים הקרובות, וכן כספים לסיוע לטווח הארוך, כדי שהן יוכלו להסתגל לשינויי האקלים. השבוע הודיעה ארה"ב כי תקצה יחד עם המדינות המתועשות האחרות 100 מיליארד דולר בשנה למדינות העניות עד 2020, כדי שיוכלו להסתגל ולהערך לשינוי האקלים.
המדינות העניות, ובראשן בוליביה, סודן, ונצואלה וקובה, ממורמרות. הן מוחות על כך שההחלטות הושגו במסגרת פורום מצומצם של מדינות ומבלי להתחשב בעמדותיהן. לטענתן, חובה לבלום את ההתחממות במעלה וחצי עד סוף המאה הנוכחית. וכל עוד אין מנגנונים מחייבים שייאלצו את המזהמות הגדולות להפחית את פליטות גזי החממה בשטחן, הן אלו שישלמו את מחיר ההתחממות. מדינת האיים טובאלו שבאוקיינוס השקט, תהיה הראשונה להיעלם באוקיינוס אם מפלס פני הים יעלה.
ארצות הברית מצידה רואה את מה שהושג כצעד משמעותי, אובמה אמר כי ההסכם שהשיג אינו פותר את בעיית התחממות כדור הארץ, אך מדובר בנקודת תפנית היסטורית. לדבריו, המדינות המתפתחות הסכימו לבצע צעדים לנקוט בצעדים להפחתת הפליטות גם אם לא מדובר בהתחייבות משפטית. "צריך להבין שאצל חלק מהמדינות הללו יש עדיין אנשים שחיים בלי חשמל, ואי אפשר לצפות מהם לספוג הגבלות על פליטת גזי חממה כמו במדינות העשירות".