הישראלי הממוצע מייצר 17.2 קילוגרם של פסולת אלקטרונית ביתית בשנה, מה שמציב אותו במקום הראשון מבין מדינות המזרח התיכון ובמקום ה-27 בעולם מתוך 185 המדינות שנמדדו. אמנון שחרור, מנכ"ל תאגיד מ.א.י: "אנחנו מעריכים כי הנתונים של ישראל הם גבוהים בהרבה מהכמות שמדווחת ועל כן האתגר שלפני מדינת ישראל לטפל במפגע הוא עוד ארוך ומורכב"
דו"ח חדש של האו"ם: הישראלים מייצרים הכי הרבה פסולת אלקטרונית במזרח התיכון ומהגבוהים באירופה
הישראלי הממוצע מייצר 17.2 קילוגרם של פסולת אלקטרונית ביתית בשנה, מה שמציב אותו במקום הראשון מבין מדינות המזרח התיכון ובמקום ה-27 בעולם מתוך 185 המדינות שנמדדו. אמנון שחרור, מנכ"ל תאגיד מ.א.י: "אנחנו מעריכים כי הנתונים של ישראל הם גבוהים בהרבה מהכמות שמדווחת ועל כן האתגר שלפני מדינת ישראל לטפל במפגע הוא עוד ארוך ומורכב"
תמונה ראשית: שאול גואטה עבור תאגיד מ.א.י
הישראלים מייצרים פסולת אלקטרונית בכמויות אדירות: על פי דו"ח חדש של אוניברסיטת האו"ם שיצא אתמול, ממוצע ייצור האשפה לנפש בישראל הוא בין הגבוהים בעולם – 17.2 קילוגרם פסולת אלקטרונית בייתית לשנה. מדובר כמות הגדולה ביותר במזרח התיכון, כשאחרינו מזדנבת קפריסין עם 16.2 קילוגרם ואחריה בפער נמצאות לבנון (9.4), ירדן (4.5) ומצרים (4.3). נתונים אלו מתפרסמים על ידי האו"ם עוד בטרם פרסם המשרד להגנת הסביבה את נתוני שנת 2014 לאחר כניסת החוק לטיפול בציוד אלקטרוני, חשמלי ובסוללות לתוקף בשנה שעברה.
בהיבט העולמי, ישראל בחמישית העליונה של המדינות שאזרחיהם מפיקים את הכמות הגדולה ביותר של פסולת אלקטרונית לנפש – במקום ה-27 מתוך 185 המדינות שנמדדו. עשרת המדינות שמפיקות את הכמות הגדולה ביותר לנפש הן נורבגיה (28.4 קילוגרם), שוויץ (26.3), איסלנד (26.1), דנמרק (24), בריטניה (23.5) ,הולנד (23.3), שבדיה (22.2), צרפת (22.1), ארה"ב (22.1) ואוסטריה (22).
בשנה שעברה יוצרו בעולם כ-42 מיליון טון של פסולת אלקטרונית, כש-20% בלבד מהם הועבר למיחזור. מכשירי חשמל קטנים כמו מיקרוגל אחראיים לכ-12.8 טון מתוך כך, ומכשירים גדולים כמו מכונת כביסה אחראיים לכ-11.8 מיליון טון. האו"ם מציין בדו"ח כי נרשמת עלייה של כשני מיליון טון של ייצור הפסולת האלקטרונית בעולם, מדי שנה משנת 2010.
בישראל נכנס ליישום החוק למיחזור פסולת אלקטרונית בשנה שעברה בלבד, ויעד האיסוף ומיחזור הפסולת האלקטרונית לשנה עמד על 15%. חברת מ.א.י, שאחראית על איסוף פסולת אלקטרונית, מדווחת על איסוף פסולת ציוד וסוללות בהיקף של יותר מ-5,500 טון והעברה למיחזור תקין של 5,141 טון, כאשר יעדי המיחזור המקוריים על פי דרישות החוק בעבור מ.א.י עמדו על 4,700 טון בלבד.
אמנון שחרור, מנכ"ל תאגיד מ.א.י: "הנתון שחשוב ביותר להסתכל עליו בדו"ח הוא שהיקף הפסולת האלקטרונית שאדם ממוצע מייצר היא גבוהה הרבה יותר מכפי שהייתה בשנים הקודמות. באיזור סקנדינביה מייצרים בין 20-28 קילו לאדם וזה נתון מאוד משמעותי, וזה בנוסף על העובדה שהנחת העבודה היא שיש גידול של 5% בפסולת בכל שנה, על כן זו עלייה אדירה במשק הפסולת, מה גם שהחומרים הולכים ונהיים יותר מורכבים ויותר עתירי פלסטיק, מה שבעייתי לכשעצמו. צריך לזכור שהבעיה היא ברכיבי הפלסטיק שמכילים כימיקלים, מעכבי בעירה ומתכות כבדות שחוזרות אל בני האדם במיים, במזון ובאוויר".
שחרור המשיך: "כשמסתכלים על השוק המקומי, יש שני פקטורים שצריך להתחשב בהם: 1. השימוש במיזוג אוויר בישראל הוא מהגבוהים בעולם המערבי. 2. האוכלוסייה המסורתית מחזיקה בהרבה יותר מקררים וציוד חשמלי למטבחמטעמים של כשרות. שני הפקטורים מגבירים באופן משמעותי את ייצור הפסולת האלקטרונית במדינת ישראל ולכן ההערכה שלי היא שייצור הפסולת האלקטרונית הוא גבוה הרבה יותר מהנתון שמדווח בדו"ח האו"ם. עוד נתון שמבדיל אותנו מהנתונים המתפרסמים בדוח הוא שבנייגוד למדינות אירופאיות או באמריקה הצפונית בנן חלק ארי מיוצא למדינות בתת רגולציה, כאן הפבולת מקורבת קרוב לגבולותינו בויתנו ועל כן הזיהום נשאר קרוב הרבה יותר מאשר במדינות אחרות".
עוד מוסיף שחרור "לצערנו הרב טרם ראינו מאמצי אכיפה משמעותיים מטעם המשרד להגנת הסביבה הן כלפי המזהמים בארץ ובגדה והן כלפי מפרי החוק הנהנים על חשבון הציבור, חברת מ.א.י תמשיך ליזום אפשרויות איסוף שלפסולת אלקטרונית מגוונים ככל הניתן כדוגמת 600 מיכלי האיסוף הנמצאים כבר היום בחנויות מוצרי החשמל והקמעונות הנבחרות. זאת בנוסף להתקשרויות עם רשויות מקומיות וגופים מהמגזר העסקי שמחויבים לפינוי ומיחזור מוסדר עימנו פי חוק".
טרם התקבלה תגובה מהמשרד להגנת הסביבה.
[wysija_form id="4"]