יו"ר איגוד נהגי המוניות "לא ניתן לזה לקרות על חשבון 37 אלף משפחות, זה גזל, זה יהיה או אנחנו או אובר"
צילום: דובר ועדת המדע והטכנולוגיה
במהלך דיון שהתקיים בנושא הציג משרד התחבורה מתווה מתגבש למוניות שיתופיות בישראל. נתונים שהוצגו בדיון הצביעו דווקא על עלייה דרסטית במספר רישיונות המוניות החדשות בשנים האחרונות. יו"ר הוועדה ח"כ אורי מקלב: "מקווה שאין על משרד התחבורה צל של גופים מאיימים".
ועדת המדע והטכנולוגיה קיימה אמש דיון מעקב ודיווח בנושא 'טכנולוגיות לתחבורה שיתופית בעידן החברתי'. יו"ר הוועדה, ח"כ אורי מקלב (יהדות התורה) פתח ואמר:"מאז הדיון הקודם עברנו לא מעט משברים של תחבורה שיתופית, משברים פוליטיים, תקשורתיים ופומביים בנושא. ביקשנו שמשרד התחבורה יגבש כיוון, הצעתי להתחיל בנושא של מוניות שיתופיות ואנחנו שומעים שיש בזה פריצת דרך. אי אפשר להתעלם ואי אפשר לדחוק את הנושא של תחבורה שיתופית. אם אנחנו בעצמנו לא נעשה הסדרה זה יגיע, לא נוכל לעצור את זה ואז נצטרך להלביש הסדרה על דבר קיים וזה יהיה הרבה יותר קשה".
ח"כ יעל כהן פארן (המחנה הציוני) : "צמצום השימוש ברכב הפרטי צריכה להיות המטרה, זה ישפר את איכות החיים והסביבה של כולנו. הניסיון לעצור את זה משול לעובדי בזק שיתנגדו להמצאות הפלאפונים. נהגי המוניות צריכים להצטרף, אם תעמדו רק מנגד, הקיר ייפול עליכם".
ח"כ אמיר אוחנה (הליכוד) : "בימים אלה אני מקדם הצעת חוק בנושא. אבל איתי או בלעדי תחבורה שיתופית מקוונת בישראל תהייה. זה קיים ב-400 ערים בעולם, לא יכול להיות שהסטארט אפ ניישן, חזית הטכנולוגיה העולמית תמשיך להתנהל בתחום הזה כפי שפעלה עם קום המדינה. נהגי המוניות יזכו לפיצוי הגבוה ביותר שקיבלו באיזשהו מקום בעולם, כל הצעה אחרת תהייה נמוכה יותר".
דרור גנון, נציג משרד התחבורה: "אנחנו נמצאים במגעים בתוך הממשלה על קידום תחבורה שיתופית במוניות. מחיר הנסיעה יהיה פחות מהמחיר הקבוע שיהיה מפורסם, הנוסע ידע כמה זמן תארך הנסיעה, כמה אנשים ייסעו אתו, כמה יעלה לו ואיפה יצטרך לחכות. הנסיעה תיסגר ברגע שמגיעים למספר הנוסעים או היעדים. יש עניין של חקיקה, של היערכות. אני מניח שעד סוף השנה נגיע למסקנות".
על הדברים תהה יו"ר הוועדה: "מה קשורה הממשלה? משרד התחבורה צריך לקבל החלטה, קטונתי מלהבין, אולי הקבינט הביטחוני מדיני יידרש לזה קודם. משרד התחבורה יכול וצריך לקדם הליכי חקיקה. גם המחיר צריך להיות כמעט חצי, ואז גם השימוש יהיה גדול הרבה יותר".
הראל שליסל, משרד האוצר: "היתרונות זה הגברת התחרות, הורדת המחיר, צמצום הגודש בדרכים, יחד עם משרד התחבורה אנחנו שוקלים את הקונספט של מוניות שיתופיות במסגרת התקציב, זה יבוא במסגרת התוכנית הכלכלית".
יו"ר איגוד נהגי המוניות יהודה בר אור הציג תוכנית מצד נהגי המוניות: "הענף מצא אפשרות חוקית להוזיל בהצעה שיתופית את הנסיעות, כל נוסע שמצטרף יביא להוזלה משמעותית: ב-35 אחוז בנוסע שני, ועם נוסע שלישי נוזיל ב-50 אחוז. כולם מרוויחים. אי אפשר לקחת 37 אלף בעלי מקצוע ולומר להם אנחנו שמים במקומכם אנשים בלי שום ניסיון במקצוע. הלכנו להוזלה, אנחנו תחת פיקוח, לא ניתן לזה לקרות על חשבון 37 אלף משפחות, זה גזל, לא ניתן לזה יד. זה יהיה או אנחנו או אובר" הוסיף בר אור.
בועז ארד, מנהל התנועה הליברלית: "נציגי משרדי הממשלה מגלמים את חסימת יוזמת התחבורה השיתופית. ניסנו לברר מה מאחורי ההצהרה של שר התחבורה שאם המדינה רוצים להכניס את אובר שיכינו 8 מיליארד ש"ח פיצויים. במסגרת חוק חופש המידע פנינו למשרד התחבורה ועלה כי אין נתונים על כמה רישיונות נמכרו באיזו שנה. מה שיש זה רק נתונים על ה-5 השנים האחרונות בהן סך הכל 359 מיליון שקל של מכירת רישיונות בלבד: ב-2010 נמכרו 2 רישיונות בלבד, ב-2011 – 21 רישיונות, ב-2012 – 72 רישיונות, ב-2013 473 רישיונות, וב-2015 שיא של 674 רישיונות. המסקנה היא שמשרד התחבורה מנסה ליצור מציאות בשטח שתקשה על ההתקדמות".
מנכ"ל חברת אובר, יוני גריפמן: "מעבר לסיסמאות כל מי שפגשנו והסתכל על התמונה הרחבה תומך בשיטה. משרד התחבורה מעולם לא ישב אתנו. מוניות שיתופיות זה נכון וטוב אך מאוד מאוד לא מספיק. אין פתרון לבעיה של הזמינות, יש זמנים ומקומות שאין מספיק מוניות. כנוסע אתה לא יכול מיד להוזיל את הנסיעה עם המוניות, לכן המוטיבציה לזנוח את הרכב הפרטי תהייה נמוכה יותר".
מארק און, מנכ"ל גט, מפעילת שירות גט טקסי: "הכל מסתכם בביקוש והיצע, לפני כשנה יצאנו בפיילוט פרטי להוריד את הגודש בכבישים, סבסדנו מחיר הגעה ישירות מהרכבת ואליה ואנשים שינו את נהלי ההתנהגות שלהם תחבורתית באופן מהותי".
אוהד רון, גוגל ישראל: "אנחנו מתקדמים עם הפרויקט שלנו של הסעות משותפות של אנשים שנוסעים לעבודה, כאשר הנהג לא מרוויח מזה כסף אלא רק מכסה את עלויות הנסיעה. יש לנו חוות דעת משפטיות שלנו לגבי זה. הרבה פעמים אנשים שעובדים קומה מתחת לקומה לא מכירים, והאפליקציה תגשר בניהם".
מיטל להבי, סגנית ראש עיריית תל אביב-יפו: "עליית הכדאיות בשימוש הרכב הפרטי נובעת מתלוש המשכורת שיש בו החזקת רכב. אם מישהו חשב לוותר על הרכב הפרטי, המשכורת שלו תצנח ב-4000 שקל, זו המדיניות שקבע הממונה על השכר".
עו"ד מיכל שיק הר טוב, עמותת נגישות ישראל: "האם נלקחה בחשבון הנגישות? יש היום מוניות נגישות, ניתנו להם תמריצים כדי שגם אנשים עם מוגבלות יוכלו להשתמש בכך. השאלה אם יש מחשבה על הנושא הזה?".
יו"ר הוועדה סיכם את הדיון: "הסעת המונים זו מטרה וזו דרך. אני מקווה שלמשרד התחבורה אין את הצל של גופים מסוימים שמאיימים על הנושא, הוא צריך לצאת מהקיפאון, אסיפת נוסעים מצד מונית על הדרך אינה תחבורה שיתופית. מדובר גם בצעד חברתי של הוזלת התחבורה, אנחנו חייבים את זה לאזרחי המדינה. נמשיך ונלווה את הנושא הזה ונדאג לקידומו".
שוב מדיניות הפארטצ' ,החלם והביריונות הפוליטית משתלטת על החברה הישראלית. כך או אחרת,עם בג"ץ או בלעדיו הרי בסוף הטכנולוגיה המתקדמת והיעילות הכלכלית של כל משק בית יביאו את האובר /משהו דומה לשימוש נרחב ועל בעלי המוניות יהיה להסתגל/להעלם ממש כמו העגלונים ומוכרי הקרח.להיאחז בתקוה פוליטית כזו או אחרת זאת דחיקת הקץ לזמן קצר העולה ממון עתק לכולנו,אבל כבר אמר מי שאמר "המדינה זה אני" ובמקרה הזה למד השר כץ לקח טוב ממנהיגו ביבי.