"מודל המוניות השיתופיות לא מספיק, משרד התחבורה צריך לעשות יותר"
צילום: דוברות הועדהבהמשך לדיוני ועדת המדע והטכנולוגיה בנושא התחבורה השיתופית בישראל שנערכו בחודשים האחרונים, קיימה היום (א') הוועדה סיור בחברת 'גט', במטרה לשמוע על תוכניות החברה שלקחה חלק בדיונים בנושא, ובמשרדיה בתל אביב מועסקים כ-350 עובדים מתוך 800 עובדים בעולם כולו.
בפתח הסיור ביקרה הוועדה במרכז הפיתוח בו מועסקים כ-100 עובדים המספקים פתרונות ללקוחות החברה ברחבי העולם. לשאלת יו"ר הוועדה, ח"כ אורי מקלב, ציין מנכ"ל החברה בישראל, מארק און כי בכוונת החברה שנוסדה בישראל לשמר את מרכז פעילותה בארץ, וכי למרכז הפיתוח צפויים להצטרף 100 עובדים נוספים, בניהם גם נשים מהחברה החרדית.
הוועדה ביקרה בהמשך במוקד החברה הפעיל 24 שעות ביממה ועוקב אחר כלל הנסיעות המבוצעות באמצעות האפליקציה, כאשר בישראל 6,000 נהגי מוניות נותנים שירות באמצעותה, 60 אלף באנגליה ו-80 אלף ברוסיה.
לאחר הסיור התקיימה ישיבה במסגרתה קרא ח"כ מקלב לחברה לשתף את נתוניה עם משרד התחבורה לשם שיפור אופי התחבורה בישראל, עם דגש על שיפור התחבורה הציבורית, "בידכם נתונים שאין בידי המשרד ויכולים לסייע לכלל הציבור בישראל", על כך השיב און כי החברה משתפת פעולה עם משרד התחבורה, וכי מטרת החברה לשפר את איכות התחבורה בישראל ובכלל, "אנחנו נלחמים ברכב הפרטי, אנחנו רוצים להפחית את מספרם על הכביש ולייצר תחבורה ציבורית אמינה וטובה יותר".
גט הציגה בפני הוועדה את תוכניותיה בכל הנוגע לתחבורה שיתופית, בניהן מודל שיביא לתחבורה במחיר לתחנות רכבת ומהן, באמצעות הסעת מספר נוסעים במונית אחת, וייחשף בקרוב. עוד הציגה החברה כי היא תומכת בתוכנית שהובאה בטיוטת חוק ההסדרים, במסגרת יוכלו מוניות לאסוף מספר נוסעים ובכך תוזל מחיר הנסיעה עם כל נוסע נוסף. יחד עם זאת טען מנכ"ל החברה כי תחבורה שיתופית בצורה של נהגים בעלי מכוניות פרטיות שיגבו תשלום עבור נסיעות תביא לתוצאה הפוכה – עליות מחירים ועומסים גדולים יותר בכבישים.
יו"ר הוועדה השיב מנגד כי לעמדתו יש מקום לתחבורה שיתופית בצורות שונות, ולא רק דרך מוניות. "אנחנו מברכים על פעילות החברה למען התחבורה בישראל, יחד עם זאת אתם מציעים תחבורה ציבורית במתכונת שונה דרך מוניות משותפות אבל עדיין לא מדובר בתחבורה שיתופית. אפשר לשקול מה ואיך, אבל עם ההתקדמות הטכנולוגיה לא ניתן להתעלם מהאפשרויות הנוספות שיכולות לתת לציבור הרבה יותר, להוזיל עבורו עלויות ולתת פתרונות במקומות שהם לא קיימים".
ח"כ מקלב קרא למשרד התחבורה לפעול בנושא החדשנות התחבורתית: "התחושה היא שהמשרד לא עושה מספיק. יש פיתוח של תשתיות אבל בכל הנוגע לתחבורה הציבורית שיחד עם חינוך מהווה את הנושא המרכזי ביותר עבור הציבור אין תזוזה. אנחנו כאן כדי לפעול למען הסעת המונים יעילה וזולה יותר, מדובר בנושא בעל חשיבות צרכנית וחברתית אדירה, ואני קורא למשרד התחבורה לשלב ידיים עם הגורמים והפיתוחים השונים בשוק, בנגישות לתחבורה לציבור אנחנו תקועים".
בועדה מציינים כי לפני כשבוע פנתה רשות ההגבלים העסקיים לשר התחבורה, ישראל כץ וביקשה ממנו לפעול לשם הכנסת התחבורה השיתופית לישראל, ובכך הצטרפה לעמדה אותה מקדמת ועדת המדע והטכנולוגיה בשנה האחרונה.