דיון בנושא "מעבר לשימוש ברכבים חשמליים" התקיים ב-14.6.2022 בוועדת הכלכלה של הכנסת
דיון בנושא "מעבר לשימוש ברכבים חשמליים" התקיים ב-14.6.2022 בוועדת הכלכלה של הכנסת
אחד מיוזמי הדיון המהיר בוועדה היה חבר הכנסת יריב לוין מהליכוד. לדבריו, בכל העולם נעשים מאמצים לעידוד השימוש ברכבים חשמליים, כך שמעבר לשימוש ברכב חשמלי יאפשר הורדת יוקר המחייה וצמצום של מטרדי רעש וזיהום אוויר בערים.
לטענתו בישראל קיים אבסורד שפוגע כלכלית באזרחים והממשלה מקשה על הציבור, כך שבמקום להקל בנטל המס ולעודד שימוש ברכב חשמלי לא מזהם היא מעלה מיסים. למשל, כבר בשנה הבאה תבוטל הנחת מס הקנייה על רכבים חשמליים ומוטל מס מלא על עמדות טעינה ביתיות.
הוא הוסיף וטען שהממשלה לא מסירה חסמים שמקשים על פריסת תשתיות הקשורות לרכבים חשמליים. למשל, בעיית עומס הטעינה בלוחות חשמל ביתיים. לטענתו, אין אפילו רכבים חשמליים לבחירה במכרזי הרכב הממשלתיים.
רכז אנרגיה באגף התקציבים במשרד האוצר עידו מור ששימש כנציג משרדו בדיון, טען שמשרדו מנסה להפוך את השימוש ברכב חשמלי פרטי למשתלם יותר מאשר שימוש באוטובוס, כך שהיערכות זו לעלייה במספרם של הרכבים החשמליים בישראל מונעת נטל על המשק.
לדבריו, החל מ-2023 יוצעו לבחירה רכבים חשמליים במסגרת מכרז הרכב הממשלתי ומשטרת ישראל כבר הצטיידה בעמדות טעינה.
חבר הכנסת מוסי רז ממר"צ טען שרכב חשמלי מזהם, זאת מכיוון ששימוש ברכב פרטי חשמלי תורם לפקקי התנועה וגורם לאובדן שעות עבודה. לדבריו, צריך לעודד כמה שיותר שימוש בתחבורה ציבורית באמצעות מס נסועה
חבר הכנסת אורי מקבל מיהדות התורה טען שביטול מס הקנייה היא גזירה רטרואקטיבית, כך שאלו שהזמינו רכב חשמלי השנה סבלו מעיכובים בשרשרת האספקה העולמית ויקבלו אותו רק ב-2023 ולכן ישלמו מס כפול.
יו"ר ועדת הכלכלה חבר הכנסת מיכאל ביטון (כחול לבן) אמר שקידום תשתיות בתחום הרכב החשמלי לא בא על חשבון התחבורה הציבורית. לדבריו, היו ויהיו רכבים שונים בכבישי ישראל, כך שיש לקבל זאת כאקסיומה ולהעדיף את האופציה הפחות מזהמת שהיא רכבים חשמליים. הוא סיכם את הדיון בפנייה ל-3 גורמים:
- שר האוצר במטרה למנוע את כפל המס מאזרחים שהזמינו רכב חשמלי ב-2022
- הוועדה להפחתת רגולוציה כדי לבחון שימוש לכאורה ברגולוציית יתר
- רשות החשמל כדי שתמצא פתרונות לקידום תשתיות חשמליות שיאפשרו שימוש ברכבים חשמליים